קביעת תור אונלייןקביעת תור אונליין
השאר פרטים
השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם
התקשר עכשיו: 077-5610063
מחלות ציפורניים

מחלות ציפורניים

הציפורניים מהוות חלק מטפולות העור ובעיות שונות ומגוונות בציפורניים מהוות את אחת הסיבות השכיחות בפניה למרפאת עור. 

נודעת חשיבות מאוד גבוהה לציפורניים תקינות. ציפורניים פגומות (תלוי בחומרה כמובן) מהוות קושי בתפקוד היום יומי (לסגור כפתורים בחולצה, לאחוז בחפצים עדינים וכד') וכלה במראה האסטתי הדוחה. פעמים רבות מראה הציפורניים יכול להעיד או לרמוז על מחלה פנימית כזו או אחרת, או כביטוי כחלק ממחלת עור כגון פסוריאזיס או ליכן פלנוס ועוד.

ניתן באופן סכמטי לחלק את בעיות הציפורניים למספר קבוצות והן:

  1. מחלות דלקתיות - כגון אסטמה של העור.
  2. מחלות פפולוסקומוטיות- כגון פסוריאזיס, ליכן פלנוס, PRP.
  3. מחלות זיהומיות: פטריות, חיידקים, וירוסים
  4. מחלות או מצבים הנובעים עקב טראומות חיצוניות או פנימיות כגון ציפורן חודרנית.
  5. גידולים סרטניים שונים כגון: SCC, מלנומה ועוד.
  6. שונות: מחלות עור שונות שלהן יש גם ביטוי בציפורניים כגון מחלת דרייה, הפרעות הקשורות להפרעות כאלה ואחרות בייצור פלטת הציפורן כגון onychomadesis, bause lines, onychorrhexis , onychogryphosis.

הסיבות השכיחות למחלות ציפורניים

אחת הסיבות השכיחות למחלות ציפורניים והמהווה כ 50% מכלל מחלות הציפורניים הינו זיהום ע"י פטריות. אבל יש לזכור שכ 50% הנותרים ישנן מחלות או מצבים אחרים הן בפני עצמן או בשילוב יחד עם זיהום פטרייתי. במידה וקיים חשד קליני לזיהום פטרייתי - יש לבצע בדיקה לפטריות ולבחון האם קיימת בנוסף עוד מחלה בציפורניים כגון פסוריאזיס וכד' (זהו מצב שאינו נדיר!) ואז להתאים את הטיפול הנדרש. במידה ומחלת הציפורניים איננה נראית כפטרת יש לבצע ברור מקיף על מנת לזהות את המחלה ולטפל בהתאם.

מחלות ציפורניים דלקתיות

מחלות דלקתיות (עם או לא זיהום משני) יכולה לנבוע עקב מחלות דלקתיות או פפולוסקמוטיות שונות כגון אטופיק דרמטיטיס, אלרגיות למגוון רחב של גורמים בדרגות חומרה שונות, כויות בקצות האצבעות, ועוד.. גורמות לעור הסמוך לציפורניים להיות מודלק ואז בהמשך ניתן לראות שגם הציפורן עלולה להיות מושפעת מהתהליך הדלקתי שמקורו כאמור בעור הסמוך לציפורניים.

יש מקרים שהתהליך הדלקתי נובע עקב זיהום כזה או אחר כמו למשל זיהום בעקבות לחיידקים, וירוסים, פטריות מסוגים שונים, או עקב תהליך מכני כגון טראומה לציפורן ולסביבתה או עקב ציפורן חודרנית, או בעקבות טיפול תרופתי בעיקר תרופות כימוטרפיות שונות הגורמות בין יתר תופעות הלוואי גם לתהליכים דלקתיים בציפורניים ו/ או סביב הציפורניים.

מחלות ציפורניים פפולוסקוומוטיות

אלו הן קבוצת מחלות בהן ניתן לראות נגעים עוריים מורמים בגדלים שונים מכוסי קשקש ובהן מתרחש גם תהליכים דלקתיים שונים. באם התהליכים הפפולוסקוומוטיות מתרחשות גם במיטת הציפורן או ממש סביב הציפורן אזי נראה גם שינוי במבנה הציפורן. השינויים הינם מגוונים ביותר. בין המחלות השכיחות: פסוריאזיס (ספחת), ליכן פלנוס (ילפת שטוחה).

מחלות ציפורניים זיהומיות

מתחת לציפורן ו/ או סביב הציפורן, יש והזיהום נובע עקב חיידקים שונים ובינהן זנים של חיידק הפסויידומונס, חיידק הסטרפטוקוקוס, חיידק הסטפילוקוקוס, ועוד. זיהומים וירליים ובעיקר וירוס ההרפס סימפלקס המוכר והידוע, או וירוסים שונים מקבוצת ה HPV - אלו אותם וירוסים הגורמים ליבלות סביב או מתחת לציפורניים ולעיתים גורמים גם לתהליך דלקתי חמור העלול גם הוא לגרום לשינויים במבנה פלטת הציפורניים. פטריות רבות ומגוונות עלולות לפגוע ישירות במבנה הציפורן (שם החומר העיקרי בפלטת הציפורן הינו הקרטין, המהווה את המזון העיקרי של רוב הפטריות). זני קנדידה שונים (ו/ או עובשים שונים) ובעיקר הזן של קנדידה אלביקנס גורמת לתהליך דלקתי סביב הציפורניים ואופן עקיף ולעיתים ישיר לנזק / שינוי במבנה הציפורן.

טראומות מכניות

מחלות הנובעות עקב טראומות כאלה ואחרות עקב גורמים חיצוניים וגורמים פנימיים כגון ציפורן חודרנית, טראומה חיצונית למיטת הציפורן ו/ או לרקמות הסמוכות לציפורן ובמיוחד שורש הציפורן (NAIL MATRIX) עלולות להשפיע באופו ישיר  או עקיף על מבנה הציפורן העתידית. כאן זה המקום להזכיר שכשיש טראומה לציפורן יש והיא הפיכה לחלוטין כלומר לאחר זמן מסויים הציפורן חוזרת למראה תקין לחלוטין, ויש מצבים שעוצמת הטראומה גורמת לנזק קבוע למראה הציפורן - קיים קשר ישיר בין עוצמת הטראומה ומיקום הטראומה לעובדה שאם הנזק יהיה זמני או קבוע. ציפורניים חודרניות הינה תופעה די שכיחה ובחלק גדול מהמקרים הינה מורשה גנטית, קיימים מגוון רחב של טיפולים והטיפול הנבחר ינתן בהתאם למצב הקליני.

גידולים סרטניים

גידולים סרטניים ממאירים ושפירים הינם רבים ומגוונים ולעיתים מחקות מחלות דלקתיות או זהומיות אחרות, במקרים של נגע דלקתי שאינו מתרפא בקלות, ובמיוחד אם זה במגמת התפשטות (גם איטית) יש לחשוד בתהליך גידולי.

פסים חומים/ כהים/ שחורים/ אדומים - או כל גוון אחר או כתמים שונים בציפורניים,  יש לפנות למומחה בתחום ואז יוחלט באם מדובר בתהליך שפיר או חלילה בנגע שדורש ברור כגון ביופסיה וגם אז יש לבצע את הביופסיה בטכניקה נכונה! לעניין טכניקת הביופסיה קיימת חשיבות עליונה. במידה והדגימה נלקחת לא בצורה נכונה אזי גם חשיבות הביופסיה לא תשקף את המציאות הנכונה.

מחלות ציפורניים שונות

קיימות מגוון מחלות עור שונות הגורמות לשינויים כאלה ואחרים בציפורניים, כמו כן ישנן מגוון עצום של מחלות ציפורניים הגורמות להפרעות שונות הן בייצור פלטת הציפורן, ו/ או הפרעות בקצב באיכות פלטת הציפורן הבלתי אחיד של פלטת הציפורן. הגוונים וצבעים שונים ובצורות שונות בציפורניים נובעים עקב מגוון רחב של בעיות פנימיות שונות, לכן בכל מקרה של שינוי בצבע ו/ או בגוון הציפורניים יש לבצע ברור על מנת להגיע לאבחנה מדוייקת. לכן כל מקרה של הפרעה במראה הציפורן עליו להיבחן באופן יסודי ומקצועי ולאחר ביסוס האבחנה ינתן הטיפול הרלוונטי.